Maak je eigen verzachtende kweepeerpit-gel voor ruwe handen – met slechts 2 ingrediënten.

De oogsttijd van de kweeperen is aangebroken!! Gooi de pitjes zeker niet weg. Met dit stappenplannetje kan je er een eenvoudige maar doeltreffende verzachtende handgel van maken:

1/Je snijdt de kweepeer doormidden en haalt voorzichtig de pitjes uit de ‘zakjes’. Belangrijk: ze moeten onbeschadigd zijn. Deze pitjes bevatten nl. het giftige blauwzuur dat vrijkomt als ze beschadigd zijn. Bij een koude bereiding met onbeschadigde pitjes, komt blauwzuur niet vrij.

2/Je doet de rauwe, ongewassen pitjes van in een glazen potje en giet er water over (liefst gedemineraliseerd water of ‘strijkwater’ omdat dit zuiverder is dan kraantjeswater of flessenwater). Verhouding: pitjes van 1 kweepeer – 25 ml water. Je mag meer of minder gebruiken, dit maakt de gel waterachtiger of vaster.

Bewaartip: als je de gel langer wilt bewaren, gebruik dan een mengsel van water en alcohol met een gehalte van 20-25% alcohol. Je kan bv. 1 deel (gemineraliseerd) water mengen met 1 deel wodka 40%.

3/Je laat de pitjes 1-2 dagen weken en vervolgens zeef je de gel en bewaar je ze in een glazen potje.

4/ Smeren maar! Je verzachtende handgel is klaar. Ze zit boordevol slijmstoffen die uit de pitjes zijn gekomen. Slijmstoffen werken hydraterend, verzachtend, verkoelend en beschermend (ze leggen een tijdelijke, ademende laag op de huid).